Hambatan Minda...

melihat keajaiban sekeliling dan mengenal isi hati…

8/11/2010 01:43:00 PM

Ramadhan bertamu, Palestin tetap dalam sendu

Dihantar oleh thoyyibah

Di permulaan Ramadhan yang mulia ini, ingin saya kongsikan coretan penderitaan rakyat dan kanak-kanak Palestin khususnya, yang hingga saat ini mengharungi pelbagai kesulitan yang tidak tergambar seksanya. Tapi apa agaknya yang telah kita lakukan untuk mereka? Berjayakan usaha boikot kita? Adakah kekuatan ekonomi kita lebih hebat daripada Yahudi Laknatullah? Adakah telah sampai segala sumbangan yang kita ingin salurkan kepada mereka? dan adakah doa kita untuk memerdekakan Palestin telah dimakbulkan Yang Esa?

Kembalilah menginsafi diri, kerana setelah pelbagai usaha dilakukan, hasilnya masih tidak kelihatan. Sebelum kita meminta saudara kita di Palestin dibebaskan, hendaknya kita sendiri membebaskan diri dari penjara nafsu dan sifat mazmumah yang menipu. Semoga berkat bulan al Mubarak ini, doa kita kepada mereka akan semakin hebat dan semoga Allah memenangkan Islam akhirnya di Palestin dan setiap penjuru dunia... ameen~TRAUMA PENDERITAAN KANAK-KANAK PALESTIN

Pada 27 Disember 2008, Israel memulakan serangan dan pengeboman selama 23 hari di Gaza menyebabkan 1400 penduduk wilayah itu terkorban.

Kini, satu generasi kanak-kanak Palestin terus membesar bersama ingatan ngeri kemusnahan dan kesengsaraan yang mereka alami. Namun, di sebalik trauma dan penderitaan, pengalaman getir menjadikan jiwa mekera semakin kental.

Ghiada Abu Elaish hanya memandang sayu sambil meramas-ramas jari jemarinya, sewaktu mengenang kembali hari paling memilukan itu, apabila serangan bom tentera Israel membunuh empat orang sepupunya dan menyebabkan dia sendiri koma selama 22 hari.

Namun di sebalik penderitaan, kecederaan dan berpuluh pembedahan yang sudah dan akan dijalaninya, Ghiada ternyata seorang yang tabah dan masih mampu mengukir senyuman manakala keyakinan terhadap masa depan dirinya yang lebih baik tidak pernah goyah.

Ghiada tidak akan melupakan tarikh 16 Januari apabila tragedi menimpanya ketika dia mengulangkaji pelajaran untuk menghadapi peperiksaan. Bapanya seorang ahli farmasi baru saja bangun tidur, meminta teh dan menyuruh kanak-kanak yang lebih kecil agar tidak membuat bising.

"Tiba-tiba saya terdengar sepupu saya di tingkat bawah berteriak... "mati! mati!". Sebutir bom terkena bangunan lima pangsapuri yang menempatkan kediaman keluarga kami. Tingkap pecah dan pangsapuri di tingkat bawah rosak teruk," katanya.

"Saya nampak sepupu saya, Aya terlentang di lantai dengan serpihan perabot di atas tubuhnya. Ada sebuah lubang besar di dinding," katanya.

Ghiada cuba menarik Aya dari perabot itu, tetapi satu lagi letupan bom kedengaran.

"Saya nampak sinaran cahaya yang besar. Saya melihat tingkap pecah dan jeritan di merata tempat. Serpihan bom terkena saya dan saya sempat menjerit sebelum rebah tidak sedarkan diri." katanya.

Serangan yang berlaku ke atas keluarga Ghiada adalah antara tindakan rejim Zionis yang tidak terkira jumlahnya dalam tempoh 23 hari peperangan di Gaza dikenali sebagai Operation Cast Lead yang bermula 27 Disember.

Ia juga antara serangan paling kejam kerana bapa saudara Ghiada yang juga bapa Aya adalah seorang doktor yang bekerja di hospital Israel dan amat dikenali kerana memperjuangkan keamanan dan perdamaian di wilayah itu.

Sepanjang tempoh konflik, Dr. Izzeldin Abu Elaish terus menerus memberi maklumat melalui telefon dalam bahasa Hebrew kepada stesen televisyen Israel.

Beberapa minit selepas serangan ke atas keluarganya, beliau menelefon studio di Tel Aviv sambil menangis dan merayu meminta pertolongan dalam siaran yang turut didengar penduduk Israel... "Anak perempuan saya terbunuh".

Aya, 14, sepupunya Bissan 20, Miar, 15 dan seorang lagi sepupu Nour, 17, terbunuh dalam serangan itu, manakal Ghiada sendiri cedera parah. Seorang lagi anak Dr. Izzeldin turut cedera.

Remaja yang cedera itu segera dibawa ke hospital di Tel Aviv di mana Ghiada dikesan menghadapi pelbagai masalah jantung, buah pinggang, perut dan kaki. Dia beraa di hospital berkenaan selama empat setengah bulan sebelum dibenarkan keluar.

Ghiada berkata dia selalu teringat akan tragedi yang menimpanya tetapi cuba melindungi perasaannya.

"Apabila saya menangis saya masuk ke dalam bilik dan menangis sendirian," katanya.

Tragedi yang menimpa keluarga Abu Elaish dianggap luar biasa kerana ia menarik perhatian penduduk awam Israel, tetapi penderitaan yang dialami Ghiada turut dikongsi kira-kira 750,000 kanak-kanak di Gaza, yang juga separuh populasi wilayah itu.

Perang 23 hari itu hanyalah sebahagian kisah keperitan yang mereka alami. Serangan demi serangan oleh Israel ke atas Gaza dan sekatan sejak dua setengah tahun lalu apabila Hamas mengembil alih kuasa, menjejaskan semua aspek kehidupan kanak-kanak wilayah itu.

Kajian oleh Program Kesihatan Mental Masyarakat Gaza (GCMHP) awal tahun ini mendapati kira-kira 75% kanak-kanak berusia lebih enam tahun mengalami satu atau lebih masalah kemurungan dan tekanan.

"Majoriti mereka mengalami tekanan psikologi dan sosial teruk. Perasaan tidak selamat dan tidak berdaya amat ketara. Mereka mudah gementar, sukar tidur, kerap mengigau, kencing malam dan enggan tidur bersendirian. Sebilangan yang lain menjadi lebih agresif." kata pakar psikologi GCMHP Dr. Hasan Zeyada.

Profesor psikiatri di Universiti Al-Quds, Dr. Abdel Aziz Mousa Thabet berkata konflik itu memberi kesan berbeza antara kanak-kanak lelaki dan perempuan.

"Kanak-kanak perempuan menjadi semakin resah dan murung, manakal kanak-kanak lelaki lebih hiperaktif. Sebilangan lagi beranggapan rumah bukan lagi tempat selamat manakala yang lain tidak lagi mempunyai rumah. Serangan Israel memusnahkan lebih 20,000 buah rumah menyebabkan penghuninya terpaksa tinggal di khemahatau menumpang saudara mara. Ibu bapa yang kecewa tidak lagi dapat menjadi contoh yang baik kepada anak," katanya.

Pengarah Operasi PBB di Gaza, John Ging berkata antara masalah yang ketara ialah kurangnya tempat untuk berhibur bagi kanak-kanak. Hanya ada beberapa taman, tiada panggung atau teater, manakala kebanyakan kemudahan sukansama ada rosak teruk atau musnah sama sekali.

Salah satu tempat menarik di Gaza ialah pesisir pantai sepanjang 40 KM menghadap laut Maditerranean, malangnya ia mempunyai bahaya tersembunyi.

"Pada musim panas, ramai keluarga Palestin pergi ke pantai itu untuk berkelah. Malangnya di pantai itu jugalah 20 juta gelen sisa kumbahan dibuang setiap hari, selepas kemudahan pembuangan sisa kumbahan dimusnahkan bom Israel pada 2006, menyebabkan ramai kanak-kanak menderita sakit kulit dan jangkitan bakteria kerana berenang dalam air tercemar," katanya.

Jumlah sekolah yang ada juga tidak mencukupi. Dua pertiga daripada 221 sekolah PBB dan sejumlah sekolah milik kerajaan, musnah dalam satu serangan Israel. Tidak ada satu pun daripada sekolah ini dapat diperbaiki kerana rejim Zionis melarang bahan binaan dibawa masuk ke Gaza dengan alasan ia boleh digunakan untuk membuat senjata.

"Mereka juga kekurangan peralatan menuli, manakal keadaan begitu teruk sehingga tiga murid terpaksa berkongsi satu meja. Seorang dariapda setiap lima murid dalan kalangan 200,000 pelajar, gagal dalam mata pelajaran Bahasa Arab dan Matematik," katanya.

Ging berkata PBB juga mula menyediakan makanan untuk murid kerana ramai di antara mereka datang ke sekolah tanpa bersarapan, kelaparan dan menyebabkan mereka tidak dapat memberi perhatian kepada pelajaran.

Badan bukan kerajaan, Save the Children, berkata semakin ramai bayi yang dilahirkan mengalami masalah kekurangan zat makanan dan penyakit kurang darah semakin menjadi perkara biasa dalam kalangan bayi perempuan.

Zeyada pula berkata, kanak-kanak menyaksikan penderitaan ibu bapa yang gagal memenuhi keperluan mereka.

"Mereka mengadap Tuhan, kembali kepada agama dan menjadi lebih fanatik, manakala sebilangan menyertai pejuang Hamas dan kumpulan pemisah lain."

"Tanpa harapan, kanak-kanak terbabit akan menjadi semakin agresif. Jika sekatan dihapuskan, anda akan melihat perubahan positif dalam kalangan mereka."

"Israel sedang mewujudkan generasi baru kanak-kanak yang percaya kepada keganasan sebagai cara mengatasi penderitaan. Zionis membentuk musuh masa depan mereka sendiri," katanya.


Sumber: Berita Harian (Shamsiah Sanin, Wartawan Meja Luar Negara)Jika anda ingin mnghulurkan sumbangan,
sila berbuat demikian melalui

TABUNG KEMANUSIAAN
&
PENDIDIKAN PALESTIN

nombor akaun:
RHB Islamic
21401360010196


TELL ME WHY
[Declan Galbraith]

0 Komen:

Post a Comment