Hambatan Minda...

melihat keajaiban sekeliling dan mengenal isi hati…

2/27/2009 01:27:00 AM

Isu PPSMI semakin hangat...!

Dihantar oleh thoyyibah

Saban waktu kini makin ramai yang lantang bersuara menyuarakan penentangan terhadap perlaksanaan PPSMI di sekolah.. Hasrat rakyat dan para pendidik sangat jelas..jgnlah dikorbankan bahasa kebangsaan yang satu itu demi meningkatkan penguasaan bahasa penjajah tersebut.. Mana pergi segala metod dan kaedah pengajaran & pembelajaran Bahasa Inggeris yang dicanang oleh golongan yang pakar dlm lapangan ini..? adakah tidak ada satu formula pun yang boleh digunakan utk memantapkan kefasihan dan literasi dalam bahasa inggeris selain memansuhkan penggunaan Bahasa Kebangsaan dan subjek Matematik & Sains..? dalam tulisan ini saya tidak akan menyentuh soal akta pendidikan atau mana2 isi perlembagaan.. sekadar membawa para pembaca utk berfikir dan terus berfikir mengenai isu ini..

Saya tidak faham kenapa pembuat2 dasar bersikap egoistik dan cuba juga menegakkan benang yang dah basah lencun, sedangkn saya pasti mereka faham impak terhadap perlaksanaan pelan ini.. Adakah kerana sikap partisan dan ideologi politik menjadikan mereka ingin terus menyatakan bahawa tindakan mereka ini betul? Apalah salahnya jika mereka mengembalikan semula tuntutan bahasa kebangsaan ini dan mengenepikan sebentar kepentingan politik demi menjaga kedaulatan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan.. kerana jika PPSMI ini tetap diteruskan ia bukan setakat menenggelamkan hak bahasa kebangsaan itu sendiri, tetapi sedikit demi sedikit identiti bangsa Malaysia akan mula terjejas dek kerana kegopohan "mengejar" Barat..

Seorang pensyarah daripada Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, yang berlatar belakangkan pendidikan Inggeris turut menyuarakan ketidakpuasan hatinya terhadap perlaksanaan sistem ini dalam suatu program kepimpinan peringkat kebangsaan di Ins. Aminuddin Baki, Genting Highland pada bulan 9 2008. Pada sudut pandangan beliau, beliau memberi gambaran bahawa dalam masa 10thn akan lenyaplah fungsi Bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu kerana dalam jangka masa tersebut, akan hilang perbendaharaan kata dan istilah2 Sains dan Matematik dalam bahasa Melayu. Bahasa Melayu akan sekadar menjadi bahasa kelas bawahan yang mana apabila berdepan dengan golongan2 yang dikatakan sebagai 1st class, mereka akan mengelak daripada menggunakan Bahasa Melayu malahan akan timbul pula rasa malu apabila bertutur dalam Bahasa Melayu di hadapan bangsa2 lain... Adakah modal insan jenis ini yang ingin dihasilkan oleh negara yang terlalu membanggakan Bahasa Inggeris sehingga lupa tentang agenda memperkasakan Bahasa Melayu??

Pada saya, tidak ada salah langsung bagi kita untuk fasih dan mahir berbahasa inggeris.. malah jika seseorang mempunyai kebolehan berbahasa dalam pelbagai bahasa antarabangsa, ia akan lebih terkehadapan berbanding orang lain..Tiada siapa rasanya yang menafikan hal ini. Cuma yang ingin ditegaskan ialah, jgn sekali2 merampas hak bahasa Melayu untuk menjadi bahasa ilmu sekurang-kurangnya kepada warganegaranya sendiri...Hari ini (26/2/09) di PICC, Putrajaya berlangsung Konvensyen Patriotisme Remaja yang membincangkan tajuk "Patriotisme Asas Perpaduan Kita" dengan bersaksikan ribuan pelajar dan mahasiswa yang terdiri daripada pemimpin pelajar di peringkat sekolah, IPTA, IPGM, kolej martikulasi dan politeknik mendengar pendirian seorang insan yang bernama Prof. Teo Kok Seong dengan tegas menyuarakan pendapatnya yang pengajaran Sains dan Matematik mesti diajar semula dalam Bahasa Melayu! saya dapat dengar dengan teliti segala kupasan beliau mengenai isu ini.. Malah dalam hati sinis saya menyatakan ada masa orang yang bkn Melayu lebih memahami kepentingan Bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu dan bahasa perpaduan dalam negara ini berbanding org Melayu itu sendiri... Makin pening nampaknya org2 KPM...

Mungkin keputusan "cemerlang" UPSR 2008 menjadi sandaran kepada org2 yang "berpendirian teguh" mempertahankan PPSMI.. tp artikel daripada seorang pendidik dalam sebuah akhbar alternatif baru2 ini membuka suatu persoalan baru pula.. beliau menyatakan bahawa peratusan atau markah lulus untuk subjek Matematik jatuh sehingga 20% malah mungkin lebih rendah dari itu.. Bermakna tidak peliklah sekiranya murid yang selama beberapa tahun mempelajari Matematik dalam bahasa inggeris yang tidak pernah mencapai markah lulus 40% dalam setiap ujian dan peperiksaan, boleh lulus dengan gred C & B dalam UPSR...! Adakah ini keputusan yang Kementerian Pelajaran Malaysia ingin bangga2 kan?

Diharap KPM akan lebih peka selepas ini.. Jangan nanti selepas beberapa lama sistem ini digunapakai, tiada kemajuan dalam bahasa inggeris dan Bahasa Melayu pula habis tergadai.. pendek kata yang dikejar xdpt, yang dikendong keciciran...

wa'llahua'lam..

0 Komen:

Post a Comment